Zakażenie salmonellą

pałeczki salmonelli
5 (100%) 5 votes

Zakażenie salmonellą

Zatrucia pokarmowego mogą mieć mniej lub bardziej poważny przebieg, a wszystko zależy od przyczyny jego powstania. Bardzo niebezpieczne okazują się pałeczki salmonelli, które wywołują poważne objawy, niekiedy nawet zagrażające życiu człowieka. Zobacz jak objawia się zakażenie salmonellą.

zakażenie salmonelląO salmonelli szczególnie głośno bywa w okresie letnim, jednak możliwość zetknięcia się z tymi niebezpiecznymi bakteriami ma miejsce przez cały rok. Zakażenie salmonellą następuje poprzez drogę pokarmową, kiedy spożyje się produkt żywnościowy zarażony tą bakterią, a czasami wystarczy jedynie dotknięcie np. skorupki jajka i później przyłożenie rąk do ust.

Warto wiedzieć, że tylko około 108 pałeczek bakterii potrzeba, aby została wywołana salmonelloza, czyli rodzaj zatrucia pokarmowego. Okres wylęgania, do pojawienia się pierwszych objawów, wynosi od kilku do kilkudziesięciu godzin. Rozpoznanie zakażenia salmonellą następuje najczęściej poprzez wykonanie posiewu stolca, a niekiedy dodatkowo potrzebne jest USG bądź tomografia komputerowa.

Gdzie znajdują się bakterie salmonelli i jak się przed nimi chronić?

Ich naturalnym środowiskiem jest przewód pokarmowy zwierząt hodowlanych i dzikich, ale mogą przedostać się do gleby wraz z odchodami. Źródłem zakażania dla człowieka będą najczęściej surowe jajka, świeże mięso, mleko niepasteryzowane i przetwory z niego. Zdarza się, że ludzie są bezobjawowymi nosicielami i wystarczy, że będą uczestniczyć w produkcji bądź przygotowywaniu żywności, aby zupełnie nieświadomie roznosić bakterie.

Zakażenie salmonellą pojawi się po spożyciu potraw, do których wykorzystano jajka pochodzące od kur mających salmonellę. Warto przy tym podkreślić, że problem dotyczy jedynie surowych jaj, ponieważ obróbka termiczna już w temperaturze 60-65°C niszczy te bakterie. Jeżeli konieczne jest zastosowanie jajek surowych, to należy je na kilka sekund włożyć do wrzątku przed rozbiciem skorupki, aby pozbyć się pałeczek salmonelli. Lepiej też unikać kładzenia innych produktów żywnościowych na pudełku po jajkach.

Innym źródłem zakażenia jest mięso i dlatego amatorzy tatara wydają się być szczególnie narażeni. Mięso trzeba poddać obróbce termicznej, albo jeść wyłącznie za sprawdzonego źródła. Warto też zwrócić uwagę, aby na jednej desce nie kroić mięsa, a potem warzyw. Jeżeli nie ma innej możliwości, to konieczne jest nie tylko dokładne umycie deski detergentem, ale także jej wyparzenie. Siedliskiem pałeczek salmonelli częściej są deski drewniane niż plastikowe.

W lodówce powinno być także wydzielone specjalne miejsce na jajka i mięso świeże, aby nie stykały się z innymi produktami. Mięso trzeba przechowywać szczelnie zapakowane. Bakterie salmonelli są odporne na niskie temperatury, więc mrożenie mięsa nic nie pomoże.

Problem z salmonellą jest taki, że niekiedy objawy zatrucia samoistnie przechodzą po kilku dniach, jednak pałeczki salmonelli mogą pozostać w organizmie nawet przez kilka miesięcy. W tym czasie będą wydalane z kałem i dalej stanowić zagrożenie. To dlatego pracownicy lokali gastronomicznych oraz osoby przygotowujące żywienie zbiorowe powinny mieć aktualne badania kału. Czasami słyszy się o zatruciach np. na weselach czy festynach i niekoniecznie przyczyna tkwi w zakażonym jedzeniu, ale właśnie w nosicielu.

Czy salmonelli należy się bać?

Zatrucie pokarmowe wywołane bakteriami salmonelli zawsze stanowi duże obciążenie dla organizmu. Wymioty, biegunka, bóle głowy czy gorączka nie są miłymi objawami, szczególnie gdy trwają więcej niż jeden dzień. Mogą prowadzić do odwodnienia. Trzeba też mieć świadomość, że salmonella jest wyjątkowo niebezpieczna dla dzieci, osób starszych i mających obniżoną odporność. U nich zwykłe zatrucie może przejść w sepsę, która stanowi bezpośrednie zagrożenie życia. Dlatego warto o tym pamiętać i starać się na co dzień przestrzegać pewnych zasad higieny i przechowywania żywności.

1 Comment

  1. Te 108 pałeczek salmonelli to może być na mikroskopijnym fragmencie jajka czy czegokolwiek innego. To się wydaje, że taka liczba robi wrażenie, a tak naprawdę są ich tysiące. Zakażenie salmonellą jest bardzo łatwe jak już się ma styczność z jedzeniem, w którym jest ta bakteria.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.